СУ Св. Климент Охридски
Средно училище в село Камен

МАЙ - МЕСЕЦ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, КУЛТУРАТА И ДУХОВНОСТТА

Дистанционното обучение, провеждано в условията на извънредно положение, успя да обедини усилията на цялото общество. То доказа, че българинът съзнава колко е важно образованието за бъдещето на нацията. През тези трудни дни българските учители впрегнаха воля и знания, превъплъщавайки се едновременно в ученици, наставници и преподаватели, за да дадат най-доброто от себе си на нашите деца.

Днешната ситуация отново напомни, че през вековете училището винаги е било стожер на национална идентичност, а учителите — будители и духовни водачи. Именно тази осъзната нужда от духовност превръща 24 май във всенароден празник, обединяващ всички българи по света. Тя поражда стремежа към знание и прогрес, разкъсва мрака на невежеството и монотонното ежедневие. На българското училище се пада тежката задача ежедневно да разпалва този пламък у подрастващите, да изгражда качества като признателност, гордост и Обич към всичко родно, да выпитава достойни наследници на плеядата български духовници, книжовници, революционери, хора на науката и честга. Сега, когато обучението се извършва в електронна среда, ролята на училището в живота на децата ни е още по-осезаема.

С наближаването на 24 май — Ден на славянската писменост и култура, ние приехме предизвикателството на Регионално управление на образованието — Велико Търново да отбележим по подобаващ начин предстоящите майски празници. Ние дадохме възможност на нашите деца да усетят силата на традициите и непреходностга на изконните човешки ценности. Ние се опитахме да им предадем най-важния урок, завещан от нашите предци да бъдем единни, отговорни, да пазим и браним род и родина.

Ние се включихме в инициативата "Маратон на четенето"  - "...и моите песни все ще се четат" — литературно четене на откъси от творби на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Прикачени документи

video-1589469575.mp4